Beste gemeente,

Mijn naam is Dennis Abbink. Ik ben 39 jaar oud en ik woon in Berkelland. Ik ben drager van de ziekte PHARC syndroom, een zeldzame aangeboren gecombineerde aandoening waarbij slecht horen en zien en eventueel nog klachten van de spieren en staar samenkomen. Zo ben ik sinds tien jaar slechtziend en draag ik sinds drie jaar gehoorapparaten. Momenteel heb ik nog ongeveer 10% zicht. Het is de verwachting dat dit samen met mijn gehoor gestaag achteruitgaat.

In mijn jeugd leek er eigenlijk niks aan de hand. Ik heb het lager- en middelbaar onderwijs zonder problemen doorlopen en studeerde uiteindelijk af als assistent elektromonteur. Jarenlang was ik werkzaam als onder meer vrachtwagenchauffeur, totdat ik moeite kreeg met het lezen van borden. Toen het aanmeten van een bril niet mogelijk was, startte het onderzoek waaruit bleek dat ik deze aandoening van mijn ouders heb geërfd.

Eerst werkte ik als vrachtwagenchauffeur, maar dat werk kon ik niet meer uitvoeren. Toen ik een Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) indicatie kreeg, kon ik bij een sociale werkplaats terecht. Ik richtte mij op wat ik nog wel kon, een hele opluchting! Door de overgang van A.W.B.Z naar Participatiewet kwam mijn indicatie te vervallen, waardoor er nu naar nieuw werk gezocht wordt. Inmiddels is het mij gelukt om via mijn gemeente een werkervaringstraject op vrijwilliger basis te volgen. Nu help ik twee dagen in de week met veel plezier mee in een lijstenmakerij. Toch blijft een nieuw dienstverband mijn doel.

Aangezien ik nieuw ben in de wereld van zintuiglijk beperkten is het heel lastig om de juiste zorg te vinden. Ik weet nog niet goed welke vormen van hulp er bestaan in mijn regio en wie er verantwoordelijk is voor het verlenen van zorg specifiek voor mijn situatie. De gemeente helpt mij om daar inzicht in te krijgen, maar dit is niet altijd voldoende. Stichting Bartiméus ondersteunt mij verder met mijn individuele wensen.

Ik vind het fijn dat mijn gemeente luistert en geïnteresseerd is in individuele situaties. Ook is mijn gemeente bereid om goede hulp te leveren. Al duurt het proces bij het aanvragen van sommige voorzieningen weleens wat langer dan een rups het einde van de straat bereikt.

Uiteindelijk komt hier toch alles goed!

 

Met vriendelijke groet,

Dennis

Dennis uit Gelderland:

Mijn gemeente zit in de achterste wagon van een trein, maar uiteindelijk passeren ook zij het eindstation.