Pro Persona De Riethorst; afdeling Doven en Slechthorenden biedt GGZ behandeling aan doven, slechthorenden en mensen met b.v. tinnitus en hyperacusis. De gespecialiseerde afdeling heeft een aanbod voor alle leeftijden. De hoofdvestiging is in Ede.
Stichting Doof & Co is een kleinschalige GGZ instelling voor dove en slechthorende volwassenen en hun familieleden. De behandeling kan geboden worden in Nederlandse gebarentaal, NmG of gesproken Nederlands.
Stichting Plots- en Laatdoven is de belangenorganisatie van mensen die op latere leeftijd doof geworden zijn.
Stichting Hoormij/NVVS is een belangenorganisatie van volwassen slechthorenden en mensen met andere gehoorgerelateerde aandoeningen.
SH-Jong is een belangenorganisatie van slechthorende jongeren. Tijdens de evenementen kunnen jongeren elkaar ontmoeten. Verder organiseren zij voorlichting en komen ze op voor de positie van jongeren met slechthorendheid.
Nederlandse Dove Jongeren is een belangenorganisatie van dove jongeren. Ze houden dove jongeren op de hoogte van (de voor hun belangrijke) ontwikkelingen en bijeenkomsten door middel van onze website en social media.
FOSS is een belangenorganisatie van ouders van slechthorende kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis.
Naast belangenbehartiging en voorlichting over bijvoorbeeld de snel veranderende wet- en regelgeving, bestaat het werk van de FOSS uit het organiseren van lotgenotencontact.
FODOK is een belangenorganisatie van ouders van dove kinderen, met of zonder CI. De FODOK zet zich op verschillende manieren in voor dove kinderen en voor hun ouders. De FODOK richt zich op belangenbehartiging, voorlichting en lotgenotencontact.
Dovenschap is een belangenorganisatie van volwassen doven. Dovenschap biedt informatie voor doven, en ouders, familieleden en anderen in hun directe omgeving.
Oogvereniging OOR & OOG, participatiegroep DoofBlinden (pgDB), biedt een platform voor mensen met doofblindheid om met elkaar in contact te komen en informatie en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast biedt OOR & OOG ook belangenbehartiging.
DB-connect is het landelijk expertisecentrum doofblindheid. Voor iedereen met een beperking in horen en zien, hun omgeving en verwijzers. DB-connect is opgericht door de zorgaanbieders Bartiméus, GGMD, Kalorama, Kentalis en Visio.
De Gelderhorst is een verzorgingshuis voor oudere doven. De bewoners hebben zorg nodig omdat zelfstandig wonen niet meer lukt. In De Gelderhorst voelen oudere doven zich thuis omdat de Dovencultuur wordt gerespecteerd. Eigen regie en zelfredzaamheid vormen de kern van de zorgverlening.
Gebarentaal is hierbij de verbindende factor.
Een kleine groep dove mensen heeft te maken met complexe problematiek. Hierdoor kunnen problemen ontstaan in de thuissituatie, op werk en/of in de omgang met anderen. Doordat de communicatie met andere mensen lastig verloopt. Of omdat het lezen en begrijpen van teksten moeilijk is.
De Noorderbrug zoekt met de cliënt naar een antwoord.
Adelante biedt onder andere zorg aan kinderen en volwassenen met gehoorproblemen en aan kinderen met taal-/spraakproblemen.
Adelante biedt begeleiding op het gebied van diagnostiek en behandeling. Samen met de cliënt wordt gezocht naar een passende oplossing.
Libra biedt onder andere zorg aan kinderen en volwassenen met gehoorproblemen en aan kinderen met taal-/spraakproblemen.
Libra biedt begeleiding op het gebied van diagnostiek en behandeling. Samen met de cliënt wordt gezocht naar een passende oplossing.
Pento biedt zorg aan kinderen en volwassenen met gehoorproblemen en aan kinderen met taal-/spraakproblemen. De zorg richt zich ook op mensen met tinnitus of met duizeligheid. De zorgverlening is gericht op diagnostiek, begeleiding en behandeling.
Auris helpt mensen die problemen hebben met horen, spreken of taal. Van peuters die net leren praten tot volwassenen met ernstige problemen met horen. Auris begeleidt professionals met scholing en advies. Auris voert samen met zorg- en onderwijsorganisaties wetenschappelijk onderzoek uit.
De zorgverlening is gericht op diagnostiek, begeleiding, behandeling, preventie, voorlichting en scholing.
De NSDSK biedt specialistische zorg aan mensen met klachten op het gebied van gehoor, spraak of taal en staat bekend om de zorg voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De NSDSK is opleider voor klinisch fysici audiologen en GZ-psychologen.
De NSDSK signaleert en diagnosticeert afwijkingen in het gehoor of in de taalontwikkeling, behandelt, voert wetenschappelijk onderzoek uit en ontwikkelt behandelmethoden.
GGMD biedt geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.
Aan dove en ernstig slechthorende kinderen en jongeren biedt GGMD:
GGMD biedt dit aan volwassen vroeg-, plots en laatdove, doofblinde en ernstig slechthorende mensen.
Koninklijke Kentalis ondersteunt mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn, een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben.
Kentalis biedt onderzoek, diagnostiek, zorg, onderwijs, onderwijsondersteuning, werkbegeleiding en woonvoorzieningen. Aan ouders, familieleden en andere betrokkenen wordt ondersteuning geboden.
Deze bond heeft als doel het behartigen van de belangen van mensen met een visuele beperking en van haar leden in het bijzonder.
Dit onder andere door het organiseren van bijeenkomsten en uitstapjes, waar leden onderling contact hebben. Iedere blinde of slechtziende die instemt met de grondslag van de NCB kan lid worden.
Bartiméus is een organisatie die mensen met een visuele beperking en mensen met doofblindheid ondersteunt. Denk daarbij aan onderwijs, begeleiding, revalidatie, onderzoek en advies. Bartiméus heeft vestigingen in Midden-, Oost- en Noord-Nederland en de Randstand.
Visio is een organisatie die mensen met een visuele beperking en mensen met doofblindheid ondersteunt. Denk daarbij aan onderwijs, begeleiding, revalidatie, onderzoek en advies. Visio heeft vestigingen door heel Nederland, behalve in Midden-Nederland.
De Robert Coppes Stichting ondersteunt mensen die een visuele beperking én vaak ook bijkomende beperkingen hebben. Deze combinatie maakt het leven vaak complex. Doel van het ondersteunen is mensen het leven te laten leven zoals zij dat zelf graag willen. De stichting biedt begeleid wonen, dagbesteding en ambulante begeleiding aan.
Het Schild in Wolfheeze biedt diverse woonvormen aan voor ouderen met een visuele beperking. Ouderen die zelfstandig wonen kunnen één of meerdere dagen per week in Het Schild terecht voor ondersteuning en dagbesteding. Bij de dagbesteding zijn alle activiteiten erop gericht om de zelfstandigheid van deelnemers te bevorderen en behouden.
Hendrik Kok in Rolde biedt diverse woonvormen aan voor ouderen met een visuele beperking. Naast de reguliere woonvorm zijn er twee specifieke afdelingen voor mensen met een visuele beperking én dementie. Ook kunnen ouderen die zelfstandig wonen via Hendrik Kok advies en begeleiding krijgen.
Visio De Vlasborch biedt in het verzorgingshuis en de aanleunwoningen zorg, begeleiding en dagbesteding aan ouderen met een visuele beperking. Daarnaast is er de mogelijkheid van logeren. Vanuit het ziekenhuis kan iemand met een verworven visuele beperking op de Vlasborch revalideren. Daarnaast biedt De Vlasborch thuiszorg voor visueel beperkte ouderen.
Het Henriëtte van Heemstrahuis is een verzorgingshuis voor senioren met een visuele beperking. Het is een kleinschalig huis met 48 appartementen. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de kortdurende opnamekamer. Er zijn dagelijks activiteiten in huis waar bewoners aan kunnen meedoen, zoals koffiedrinken, beweegactiviteiten, en muziek.
De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor iedereen die iets aan zijn ogen heeft. Aandachtsgebieden van de vereniging zijn oogzorg en patiëntenbelangen, kwaliteit van de oogzorg, beschikbaarheid en vergoeding van medicijnen en hulpmiddelen. Daarnaast houdt de vereniging zich bezig met verkeersveiligheid, openbaar vervoer, ICT, betalingsverkeer, werk en arbeidsmarkt
De MaculaVereniging biedt steun en perspectief aan mensen met maculadegeneratie (MD). De vereniging wil de bekendheid over MD vergroten, het bevorderen van een tijdige diagnose, toegang tot de beste behandeling en hulpmiddelen, het waarborgen van optimale zorg en het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek samen met het MaculaFonds.
De Hoornvlies Patiënten Vereniging (HPV) is er voor mensen met hoornvliesproblemen en de mensen in hun omgeving.
De HPV helpt door het geven van informatie, advies en ondersteuning. Ook organiseert de HPV bijeenkomsten en de Nationale Hoornvliesdag.
Het doel van deze vereniging is de bevordering van het welzijn en het behartigen van de belangen van mensen die lijden aan een (aangeboren) afwijking aan de ogen en mensen die oogprothesen dragen en/of zien met één oog. Dit doen zij door het organiseren van lotgenotencontact en het geven van voorlichting.
“Een goede begeleider of contactpersoon maakt een wereld van verschil.”
Lees het verhaal van Marlous