Beste gemeente,

Mijn naam is Germaine Kamano. Ik ben 36 jaar oud en woon in Middelburg samen met mijn eenjarige zoontje Givano. Ik ben doof geboren in Guinee in West-Afrika. Doordat mijn vader vroeg overleed, de politieke situatie gevaarlijk was en er moeilijk omgegaan kon worden met mijn beperking, was het veiliger voor mij om te worden geadopteerd. Toen ik 5 jaar oud was kwam ik hierdoor bij een Nederlands pleeggezin terecht in Zeeland. Op dat moment kon ik niet horen of praten.

We woonden in Axel, maar omdat hier geen dovenschool was, werd ik in mijn eentje naar een Belgisch internaat gestuurd. Hoewel ik hier voor het eerst kinderen ontmoette die net als ik waren, voelde ik mij erg onzeker. De wereld was nieuw voor mij geworden: het land was onbekend en mijn beide families waren ver bij mij vandaan. Daarnaast kreeg ik ook nog gehoorapparaten, waardoor ik voor het eerst de wereld kon horen en moest leren praten. Gelukkig voelde ik mij later op de dovenschool in Goes en de koksopleiding wel thuis.

Inmiddels werk ik al bijna 20 jaar met veel plezier in de horeca. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik in Nederland heb gekregen. Toch heb ik vaak het gevoel gehad alleen op de wereld te zijn. Doordat ik mijn familie moest achterlaten, maar ook doordat communicatie moeilijk is. Mensen gaan hierdoor niet snel het gesprek aan, waardoor het lijkt alsof ze mij vergeten en ik niet meetel in de samenleving.

Toen de eenzaamheid mij te groot werd, heb ik bij de gemeente een maatschappelijk werkster aangevraagd voor hulp. Mijn zorgvraag was alleen zo groot dat ik ben doorgestuurd naar de Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening (GGMD), een organisatie die specifiek dove mensen bijstaat. Nu heb ik voor belangrijke afspraken een doventolk en kan ik met een psycholoog via gebarentaal persoonlijke kwesties bespreken. Dankzij hen sta ik weer positief in het leven!

Voor gemeenten is het belangrijk om te beseffen dat doven en slechthorenden soms niet alleen maar een tolk nodig hebben. Er heerst veel eenzaamheid in onze cultuurgroep en daarom is zorg op dit gebied vaak net zo hard nodig. Ik ben blij dat mijn gemeente mij hierin ondersteunt!

 

Met vriendelijke groet,

Germaine

Germaine uit Zeeland:

Er heerst veel eenzaamheid in onze cultuurgroep, daarom is zorg op dit gebied vaak zo hard nodig.